Elgar portrait -
from a painting belonging to Arthur Reynolds

SIR EDWARD ELGAR
En Kort Biografi


Sir Edward Elgar ble født 2. juni 1857 i Broadheath, en landsby omtrent tre engelske mil fra den lille byen Worcester i West Midlands, England. Hans far hadde en musikkforetning i Worcester og stemte pianoer. Den unge Elgar hadde den fordelen å kunne vokse opp i en musikalsk atmosf�re. Han studerte den musikken som var tilgjengelig i farens butikk, og lærte seg selv å spille en rekke instrumenter.

The Elgar shop in the
centre of Worcester
Det er et bemerkelsesverdig faktum at Elgar var stort sett selvlært som komponist - et bevis på den sterke målbevistheten som ligger bak hans originalitet og unike geni. Hans lange kamp for å etablere seg som komponist med internasjonalt renommé var hard og bitter. I mange år måtte han holde ut med apati, fordommer i de etablerte musikalske kretsene, religiøse fordommer (Elgar var katolikk i det protestantisk dominerte England) og et sen-Victoriansk samfunn hvor klasse og klassebevisthet gjennomtrengte alt.

I løpet av 1880 og 1890 tallet vokste hans erfaring og stilen hans modnet da han dirigerte og komponerte for de lokale musikkorganisasjonene. Han lærte seg også å spille fiolin og spilte orgel i St. George's katolske kirke i Worcester.

Alice Elgar

I 1889 giftet han seg med en av sine elever, Caroline Alice Roberts, datter av General Major Sir Henry Roberts som hadde en fremragende karriere i den britiske hæren i India. Alice giftet seg med Elgar mot familiens ønske. De mente at å gifte seg med en simpel handelsmann og en musikklærer uten fremtid, var å gifte seg under sin stand. Uansett, så spilte Alice, med sin målbevissthet og tro på Elgar, en vital del i utviklingen av hans karriere.

Sakte, og gjennom tidlige verk som Froissart (1890), Imperial March (1897) og kantatene King Olaf (1896) og Caractacus (1898), begynte hans omdømme å spre seg utover Worcestershire. Hans første store suksess var hans Variasjoner over et originalt tema (Enigma) i 1899. Dedikert til "mine venner avbildet inni", et mesterverk i form og orkestrering, Enigma variasjonene viste at Elgar på den tiden hadde overgått de andre ledende britiske komponistene på denne tiden, både i teknisk utførelse og i musikalsk personlighet.

The final page of the
manuscript score of
The Dream of Gerontius

Etter Sea Pictures (1899), en sangsyklus for kontraalt og orkester, kom et av hans beste religiøse verk, The Dream of Gerontius - basert på kardinal Newmans dikt om en sjels reise gjennom dommen og videre. Uheldigvis, på grunn av for dårlige forberedelser, var premieren i Birmingham, oktober 1900, på dette komplekse og originale verket en fiasko. Men de fleste av kritikerne anerkjente verkets storhet. Heldigvis, denne komposisjonen ble reddet fra å bli glemt av en fremføring dirigert av Julius Buths i Düsseldorf, Tyskland i desember 1901, og deretter på en festival samme sted mai året etter. Etter denne siste fremførelsen, priste Richard Strauss Elgar som den første progressive britiske musiker.

Etter den første skuffelsen med Dream of Gerontius i 1900, var han forståelig nok deprimert. Men etter bare noen dager begynte han karakteristisk nok å komponere igjen - denne gangen konsertovertyren Cockaigne (In London Town), som fikk en suksessfull premiere i 1901. For å bekrefte suksessen, så kom de to første Pomp and Circumstance marsjene samme år - den første i D-dur inneholdende den berømte trio delen som senere ble til Land of Hope and Glory. Elgar satte pris på dette. Han hadde tidligere sagt: "Jeg har en melodi som vil slå dem over ende...en melodi som dette kommer kun en gang i livet!". Elgar hadde ankommet på musikkens arena! En Elgar festival ved Covent Garden var holdt i 1904, og denne festivalen inkluderte en ny overtyre - In the South, komponert etter et besøk til Alassio i Italia. I juli samme år ble Elgar slått til ridder av Kong Edward VII.

På denne tiden ble hans verk fremført både i Europa og USA. I 1905 kom Introduksjon og Allegro for strykere, et mesterverk i strykekomponering, dedikert til professor Sanford ved Yale University. I 1906 var Elgar opptatt med å jobbe med oratoriet The Kingdom, oppfølgeren til The Apostles fra 1903. Disse to verkene var basert på en innviklet vev av ledemotiver i Wagners stil. Elgar hadde opprinnelig tenkt at det skulle være en syklus med tre oratorier (disse to som de første), men den tredje delen ble dessverre aldri fullført.

Elgar conducting in EMI's
Abbey Road No 1 studio
in 1931

Etter dette begynte han å konsentrere seg om symfoniske verker. Han hadde planlagt en symfoni (opprinnelig basert på General Gorden) allerede så tidlig som 1898. Han begynte i det små i løpet av vinteren 1907-08 mens han befant seg i Roma. Hans Symfoni nr. 1 i Ass dur ble først fremført i Manchester i desember 1908. Den var dedikert til, og dirigert av, Hans Richter. Han sa om dette verket: "Mine herrer, la oss nå øve på den største symfonien i moderne tider, komponert av den største moderne komponist, og ikke bare i dette landet". Denne symfonien ble mottatt med enorm entusiasme og det var over hundre fremførelser i England og over hele Europa og USA, Australia, Russland etc, i løpet av det første året. August Jåger fra Novellos (musikkforlaget) - Nimrod i Enigma variasjonene - mente at denne symfoniens sakte sats kunne sammenliknes med Beethoven sine.

Hans Fiolinkonsert i H-moll fulgte i 1910, og året etter, enda en symfoni. Fiolinkonserten var dedikert Fritz Kreisler, som var solist på premieren.Øverst på partituret står en innskrift på spansk: "Aqui esta encerrada el alma de..." (omtrent "her er sjelen til..."). Noen mener at Elgar her refererer til Alice Stuart-Wortley, datter til den pre-Rafaeliske maleren Millais. Hun var nært knyttet til Elgar og hans musikk på denne tiden. Denne konserten er et vanskelig virtuos stykke, sammenlignbar med Brahms sin, men med en mer rik orkestrering. Den rolige satsen er spesielt vakker og den siste satsen har et unikt og magisk moment - en akkompagnert kadens hvor strykerne er instruert i at deres pizzikato tremolando skal klimpres med den myke delen av tre fingre mens solisten gjenkaller ideer fra de tidligere satsene.

Elgar conducting at
Wembley

Symfoni nr. 2 i Ess dur, på ingen måte like stor umiddelbar suksess som sin forgjenger, er uansett trolig Elgars dypeste symfoniske ytring. I partituret står det et sitat fra Shelley: "Rarely, rarely comest thou, Spirit of Delight" , og det viser at dette verket ikke bare er om glede, men også som et sjeldent tilfelle. Elgar dedikerte denne symfonien til minne om King Edward VII, som nylig hadde avgått med døden, men denne komposisjonen er mye mer enn en et uttrykk for nasjonal sorg over en elsket monark. Elgar innrømmet ovenfor en venn at symfonien symboliserte alt som hadde hendt med ham mellom april 1909 og februar 1911, og at røttene gikk enda lenger tilbake. Han markerte partituret med to stedsnavn, Venezia og Tintagel. Faktisk så er larghetto satsen, vanligvis antatt å være en begravelsesklage til den avdøde kongen, inspirert av ideer fra St. Markus basillikaen i Venezia, som Elgar besøkte i 1909.

I perioden mellom fullførelsen av Symfoni nr. 2 og begynnelsen av Første Verdenskrig i 1914, kom det bare to viktige verk fra Elgar. Det var The Music Makers, en ode for kontraalt, kor og orkester basert på et dikt av Arthur O'Shaughnessy (1912) og en symfonisk studie over Shakespeares Faltstaff (1913). The music makers er et dypt personlig verk med mange sitat fra tidligere verk. Det utrykker den positive innflytelse av samfunnet fra den kreative artist, men understreker også hans ensomhet og sårbarhet. Elgar regnet Falstaff å være blant hans aller beste komposisjoner - et syn delt av mange profesjonelle musikere - men etter alt det personlige som er lagt i de store oratoriene, symfoniene og fiolinkonserten, så blir Falstaff relativt distansert og dette kan trolig forklare dets delvise neglisjering.

Den Første Verdenskrig gjorde Elgar meget deprimert. Bortsett fra noen patriotiske stykker, scenemusikk til et barneskuespill kalt The Starlight Express (1915), musikk til tre krigsdikt av Laurence Binyon, The Spirit of England (1915-17), nå annerkjent som et av hans mesterverk, og balletten The Sanguine Fan (1917), så kom det ikke noe stort og viktig fra hans side i denne perioden. Det var ikke før 1918 og 1919 at hans siste store periode produserte tre kammerverk - Fiolinsonaten og Strykekvartetten, begge i E-moll, og Pianokvintetten i A-moll. I tillegg kom Cellokonserten i E-moll, hans siste store mesterverk. Publikum oppfattet fort forandringene - ikke lenger så mye pomp og prakt som i tidligere dager.

Her hadde vi en ny Elgar - mindre sikker, mer ettertenksom, mer tilbaketrukket. Elgars biograf, Ian Parrot, sier om Cellokonserten: "Dette er et verk adskilt fra de andre, av en ensom mann i krigstid som ser at sine artistiske kriterier har forandret seg".

Lady Elgar døde i 1920, og med henne døde mye av Elgars inspirasjon og vilje til å komponere. Hun hadde organisert husholdningen og administrert til hans behag. I lange tider sparte hun ham for timer med rutinearbeid, for eksempel ved at hun lagde notelinjer på noteark. Hun gikk langt i alt slags vær for å poste viktige pakker med manuskript og korrektur. Tidlig i ekteskapet samarbeidet de med å produsere verk som Scenes from the Bavarian Highlands (1896) (Scener fra det bayerske høylandet). Elgars musikk til sin kones dikt inspirert av ferier i Tyskland. I tider da Elgar selv hadde mistet all tro på suksess, så mistet hun aldri troen på ham. Kort sagt, hun var en drivende kraft bak hans geni, oppmuntret ham og viste frem hans talenter ved enhver mulighet.

Elgar with Marco,
his spaniel dog

Ut gjennom 1920 tallet, bedrøvet over tapet av Lady Elgar og av de sosiale og musikalske forandringene skapt av krigen, så trakk han seg tilbake og levde som en "country gentleman" i sitt elskede Worcestershire sammen med sine hunder. En gang i mellom dro han på besøk til London, eller for å dirigere eller et plateopptak (han lagde en fin serie med innspillinger av sin egen musikk for HMV, nå EMI). �resbevisninger fortsatte å drysse over ham. I 1928 ble tildelt ordenen Knight Commander of the Victorian Order (K.C.V.O.). På denne tiden så det ut til at han så lysere på livet og fikk lyst til å komponere igjen. Han begynte på en rekke store prosjekt, blant annet en tredje symfoni og en opera, The Spanish lady. I 1933 fløy han til Paris for å dirigere fiolinkonserten med den unge Yehudi Menuhin, den samme solisten som han hadde innspilt konserten med i London noen uker tidligere. Siden Elgar allerede var i Frankrike, benyttet han seg av muligheten til å besøke Fredrick Delius i hans hjem i Grez-sur-Loing. Begge hadde bare et år igjen å leve. I oktober 1933 fant man en ondartet svulst som presset på hoftenervene. Videre komponering ble umulig, og han døde 23 februar 1934.


Returner til :

Welcome page index 'Elgar- His Life' index